Evgeni Grabenka Pavloviç - Oçi Çornye(OTCHI TCHORNYE) By: canawar Date: 07 January 2008, 19:58
1812-1848 Yılları arasında yaşamıştır. Bir çoğumuzun Son Osmanlı Yandım Ali isimli filmde anna babkova 'dan dinlediği Oçi Çornye(ochi chernye- Otchi Tchornye) şiirini yazan kişidir. Şarkının tarihçesini ve tamamını araştırdım ve Benim çok hoşuma gitti, sizinle paylaşmak istedim.
|  |
Moskova'da tanıdığı karagözlü bir kıza aşık olduğu ve ona ithafen bu şiiri yazdığı söylenir.
(Rusların çoğunun mavi gözlü olduğunu hatırlatmak isterim. Bu nedenle Rusça "Kara Gözler" anlamına gelecek bir şiir yazmak orijinal bir fikirdir.
Bu şarkının klasik romans tarzında olduğunu ve sıklıkla Çingene müzisyenler tarafından seslendirildiği için 'çingene şarkısı' diye nitelendirildiğini okudum.
Şarkının bestesinin kime ait olduğu konusunda ise değişik görüşler var. Yazar James F.Fuld, bu şarkının ilk olarak 1884 yılında duyulduğunu yazıyor. (The Book of World-Famous Music, 4. Baskı sayfa 417-418)
Ancak bunu doğrulayacak bir müzik kaydı yok. 1897'de A.Gutheil tarafından basılan başka bir kitapta ise bu şarkının, bir Alman bestekarı olan Florian Herman'ın Opus 21 valsinin melodisinden esinlenerek yaratıldığı yazıyor.
Feodor Şaliapin adlı Rus opera sanatçısı 1927 yılında bu şarkıyı meşhur etti.
Oçi Çornye şarkısının pek çok değişik versiyonu mevcut.
Rus Kızıl Ordu korosunun yorumunun videosunu izlemek için
, aynı versiyonun mp3 formatını dinlemek veya download etmek içinse
tıklamanız gerekiyor.
Bu şarkıyı Julio Iglesias 1982 tarihli MOMENTOS albümünde Nathalie adıyla seslendirdi. (Fransızca versiyonunu da 'Nostalgie' adıyla okudu)
Fikret Şeneş'in bu şarkıya Türkçe söz yazmasıyla Bir Günah Gibi şarkısı ortaya çıktı ki Ajda Pekkan bu şarkıyı Superstar'83 albümünde söyledi.
Şarkının Rusça okunuşu ve Türkçe çevirisi ise Oktay isimli bir kardeşimizden...
"
Ne çok seviyorum seni, nasıl da korkuyorum senden" dizesinin Rusçasını doğru şekilde söylemeyi öğrenirseniz, Nadya ve Nataşa'ların tamamı kurban olur size...
Oçi çyornie, oçi jguçie Oçi strastnie i prekrasnye Kak lyublyu ya vas, kak bayus' ya vas Znat' uvidel vas ya ne v dobri ças
Oçi çyornie, oçi plamenni İ monyat oni v strany dal'nye Gyide tsarit lyubov' gyide tsarit pokoi Gyide stradan'ya nyet Gyide vrajdi zapret
Oçi çyornie, oçi jguçie Oçi strastnie i prekrasnye Kak lyublyu ya vas, kak bayus' ya vas Znat' uvidel vas ya ne v dobri ças
Ne vstreçal bi vas ne stradal bi tak Ya bi projil jizn' ulybayuchis' Vy jgobili menya oçi çyornye Unesli na vek moyo şast'ie
Oçi çyornie, oçi jguçie Oçi strastnie i prekrasnye Kak lyublyu ya vas kak bayus' ya vas Znat' uvidel vas ya ne v dobri ças
| | Kara gözlüm, ateş gözlüm Korkunç ve güzel gözlüm Ne çok seviyorum seni, Nasıl da korkuyorum senden Belli ki uğursuz bir saatte tanımışım seni
Kara gözler, alev gözler Çağırır beni uzak diyarlara Aşkın ve barışın hüküm sürdüğü yerlere Acının olmadığı Savaşın yasak olduğu yerlere
Sana rastlamasaydım eğer Bu kadar acı çekmezdim Gülümseyerek yaşardım hayatımı... Mahvettin beni kara gözlüm Ebediyyen mutsuz ettin beni
Kara gözlüm, ateş gözlüm Korkunç ve güzel gözlüm Ne çok seviyorum seni, Nasıl da korkuyorum senden Belli ki uğursuz bir saatte tanımışım seni
| |  |
Ynt: Evgeni Grabenka Pavloviç - Oçi Çornye(OTCHI TCHORNYE) By: boniş Date: 07 January 2008, 23:04
sağol canawar güzel bir paylaşım devamınada bakalım

Ynt: Evgeni Grabenka Pavloviç - Oçi Çornye(OTCHI TCHORNYE) By: canawar Date: 08 January 2008, 15:07
rica ederim süper ya.. özellikle Sophie Milman'ın söylediğini öneririm..
Ynt: Evgeni Grabenka Pavloviç - Oçi Çornye(OTCHI TCHORNYE) By: cbayiralan Date: 29 January 2008, 10:04
tsk ederim ellerine saglık
Ynt: Evgeni Grabenka Pavloviç - Oçi Çornye(OTCHI TCHORNYE) By: johnny_b Date: 03 March 2008, 14:01
gerçekten çok güzel bir filmdi
Ynt: Evgeni Grabenka Pavloviç - Oçi Çornye(OTCHI TCHORNYE) By: freeburn Date: 07 April 2008, 14:43
gerçekten çokk sağol çok aradım bu şarkıyı kimin söylediğini falan tşkler....
Ynt: Evgeni Grabenka Pavloviç - Oçi Çornye(OTCHI TCHORNYE) By: qsefthuko Date: 04 June 2008, 02:58
gelsin link
Ynt: Evgeni Grabenka Pavloviç - Oçi Çornye(OTCHI TCHORNYE) By: canawar Date: 11 June 2008, 10:47
rica ederim iyi dinletiler..