Ankara Üniversitesi By: hamburger Date: 16 March 2006, 00:03
TarihçeAnkara Üniversitesi Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyle özdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Nasıl Türkiye Cumhuriyetinin kurulması, salt bir yönetim biçimi değiştirmenin çok ötesinde, çağdaş bilime, çağdaş demokratik değerlere ve kurumlara dayalı büyük bir toplumsal dönüşüm sistemi ise; Ankara Üniversitesinin açılışı da bilinen üniversite amaçlarının çok ötesinde, farklı bir misyonun somutlaşmasını ifade eder. Ankara Üniversitesi, Atatürk ilke ve inkılaplarının dayanaklarını oluşturmak, yurt geneline yaymak, kökleştirmek ve çağdaşlığın, bilimin ve aydınlığın ifadesi olan bu ilkelerin yılmaz savunuculuğunu yapmak üzere, temeli bizzat yüce Atatürk tarafından atılmış bir üniversitedir.
Genç Cumhuriyetin yüksek öğretim alanındaki ilk ve çarpıcı icraatı, laik ve demokratik Cumhuriyetin yeni hukuk düzenini gerçekleştirecek hukukçuları yetiştirmek için 1925 'te kurulan Hukuk Mektebi, Türk çiftçisine hizmet etmek üzere 1933'te öğretime başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsü, zengin Anadolu kültürünü araştırmak ve Türkiye'nin dünya ile dil ve kültür köprüsü kurmak amacıyla 1935'te açılan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, 1859'dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üst düzey kamu yöneticileri yetiştiren ve 1936' da Ankara'ya taşınan Atatürk'ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunu açmak olmuştur. Bunlara, hazırlıkları Atatürk tarfından başlatılan ancak kuruluşu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940'ların başına kalan Tıp ve Fen Fakültelerini eklemek gerekir. 1925 'te kurulmuş olan Hukuk, 1935 'te faaliyete başlayan Dil ve TarihCoğrafya Fakültesi , 1943 'te açılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluşu tamamlanan Tıp Fakültelerinden oluşan Ankara Üniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu. Üniversite 1948' de Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ziraat ve Veteriner Fakültelerini bünyesine almış, 1949' da İlahiyat Fakültesi, 1935' de kurulan 1950' de Fakülte adını alan Siyasal Bilgiler Okulu , 1960' da Eczacılık Fakültesi, 1963' de Yüksekokul olarak kurulan 1977' de Fakülte olan Diş Hekimliği Fakültesi, 1965' de Eğitim Bilimleri Fakültesi ve 1965 yılında da şimdi adı İletişim Fakültesi olan Basın Yayın Yüksekokulu kuruldu. Çankırı Orman ve Sağlık Eğitimi Fakültelerimiz ise 1996 yılında eğitim-öğretime açılmışlardır.
Sayılarla Ankara ÜniversitesiAnkara Üniversitesi'nde 15 fakülte, 5 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulda ve Devlet Konservatuvarı'nda ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim yapılmaktadır. Lisansüstü eğitim üniversiteye bağlı 7 enstitü bünyesinde sürdürülmektedir. Çok geniş yelpazeye yayılan 50'yi aşkın ön lisans, 100'ü aşkın lisans programı bulunmaktadır. Üniversitemizde 5261 ön lisans ve 30.049 lisans öğrencisi vardır. İsteyen öğrenciler ilk yıl yabancı dil hazırlık sınıfına devam edebilmektedirler.
Öğretim üyesi sayısı bakımından ise Ankara Üniversitesi'nde 945'i profesör, 480'i doçent, 292'si yardımcı doçent olmak üzere toplam 1717 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğretim üyelerimizin yanı sıra yardımcı öğretim elemanlarının toplam sayısı 1992'dir ve dağılımı öğretim görevlisi (202), uzman (173), okutman(344), ve araştırma görevlisi (1273) şeklindedir.
Ynt: Ankara Üniversitesi By: hamburger Date: 16 March 2006, 00:08
AÜ, DTCF Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdim. Alanında çok kaliteli eğitim verilen bir yer orası.
Yeri Gelmişken, bilmeyenlere DTCF'yi tanıtmak lazım tabii: (Özellikle tarihçenin okunmasını tavsiye ederim arkadaşlar)
TARİHÇE
Ankara Üniversitesi’nin fakülte olarak kurulan ilk yükseköğretim kurumu olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Büyük Önderimiz’in adını koyduğu ve özel bir misyon yüklediği bir bilim merkezidir. Mustafa Kemal Atatürk Fakültemizin kurulmasını önerirken, çağdaş Türkiye’nin yapacağı atılımda hem ulusal bilincin gelişmesi, hem de özgür düşünceli bireylerin yetişebilmesi için, Türk dilinin, Türk tarihinin ve Türk kültürünün derinliğine araştırılmasının en başta gelen koşul olduğuna inanıyordu. Türkiye’de sosyal bilimler alanında seçkin bir yeri bulunan Fakültemizin kuruluş yasası TBMM’ce 14 Haziran 1935’de kabul edilmiş ve karar 22 Haziran 1935 tarih ve 2035 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
1935-1940 yılları arasında Evkaf Apartmanı’nda faaliyetini sürdüren Fakültenin bugünkü binasının planı ünlü Alman mimarı Bruno Taut tarafından çizilmiştir.
1936 yılında 195 öğrenci ile öğretime başlayan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi 13 Haziran 1946’ya kadar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstermiş, bu tarihten itibaren 4936 sayılı Üniversiteler Kanunu ile Ankara Üniversitesi’nin bünyesinde yer almıştır.
GENEL TANITIM
Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk ve Türkiye tarihinin incelenmesine kaynaklık edecek olan Sümerce ve Hititce’den Latince ve Yunanca’ya, antik doğu ve batı dilleri yanında modern dilleri ile Coğrafya, Felsefe Psikoloji, Sosyoloji, Antropoloji gibi çeşitli sosyal bilimlerin farklı alanlarında eğitim veren bir bilim kurumudur. Fakültede hem temel kaynaklara inen, hem de çağdaş dünyaya ayak uydurmayı hedefleyen 18 bölüm ve 79 anabilim dalı faaliyet göstermektedir. 179’u öğretim üyesi olmak üzere 385 öğretim elemanı, yüksek lisans ve doktora da dahil olmak üzere işlevsel, dengeli, esnek bir eğitim-öğretim programı içinde çalışmalarını yürütmektedir.
KÜTÜPHANE DERMESİ
Fakülte Kütüphanesine sağlanan materyalin büyük bir çoğunluğu bağış yoluyla gelmekte ve öğretim üyelerinden gelen talepler doğrultusunda yeni kaynaklar satın alınmaktadır. 1998 kayıtlarına göre kütüphane içerisinde yaklaşık 350.000 adet civarında materyal mevcuttur. Bu materyallerin 10.000’i ciltli olmak üzere 34.000’i süreli yayınlardan, 45.000’i eski harfli basma eserler , 15.000’i yazma eserler, 15.000’i ise lisans, yüksek lisans, doktora ve doçentlik tezlerinden oluşmaktadır. Kütüphaneden 8.000’e yakın öğrenci, 600 öğretim elemanı ve idari personel haftanın beş günü 08.45-17.15 saatleri arasında yararlanabilmektedir. Ayrıca kütüphane dışardan gelen araştırıcılara da hizmet vermektedir.
Son yıllarda yönetimin, fakülte kütüphanesine verdiği önemin bir sonucu olarak kütüphane hizmetlerinde bilgisayar kullanılmaya başlanılmıştır. 1997 yılından buyana kütüphanede kataloglama bilgisayar destekli olarak yapılmaktadır. Ayrıca Internet bağlantısı gerçekleştirilerek bilgi ağı olanaklarından da yararlanılmaktadır. Veri girişinin belirli bir düzeye erişmesinden sonra OPAC hizmeti de verilecektir.. Kütüphanemizde mevcut 45.000’e yakın süreli yayının bilgisayar ortamına aktarılması için de 1998 yılından başlayarak gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Süreli yayınların da bilgisayar ortamına aktarılması ile hem Ankara Üniversitesi içinde, hem de Ankara’daki diğer üniversitelerle oluşturulmaya çalışılan toplu katalogta büyük bir yol alınmış olacaktır.
KÜLTÜREL VE SPORTİF ETKİNLİKLER
Fakültede düzenlenen bilimsel ve kültürel etkinlikler öğrencilerin ders dışı zamanlarını en verimli şekilde geçirmeleri için seçkin olanaklar yaratmaktadır. Çeşitli bölümlerdeki öğrenciler tarafından kurulan öğrenci toplulukları, akademik danışmanlar nezaretinde kültür, sanat ve bilim alanlarında faaliyet göstermekte, bu bağlamda gösteriler, sergiler, paneller, açık oturumlar, konferans ve söyleşiler düzenlemektedir.
Öğrenciler boş zamanlarını modern şekilde donatılmış olan kafeteryada geçirebilir, ayrıca voleybol, basketbol, masa tenisi gibi spor etkinliklerinden de yararlanabilirler.
Ynt: Ankara Üniversitesi By: j50b10 Date: 24 August 2006, 21:51
arkadaşlar ankara üniversitesinden mezun olanlar, orada okuyanlar ya da benim gibi yeni kazanmış olanlar varsa gelsinler paylaşsınlar bilgilerini bizlerle...
Ynt: Ankara Üniversitesi By: no_jacker Date: 04 September 2006, 18:36
aga ben yeni kazandım.endüstriyel elektronik bölümü

Ynt: Ankara Üniversitesi By: efendy Date: 11 December 2006, 20:52
sağol paylaşım için
Ynt: Ankara Üniversitesi By: kowboy_70 Date: 13 January 2007, 23:21
ya ben ankara siyasal düşünüom nasıl sizce??